Jamaica får sin första kvinnliga ledare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jamaica

26 februari 2006

Jamaica – Sedan Portia Simpson Miller vunnit posten som partiledare för regeringspartiet förväntas hon inom några veckor bli Jamaicas första kvinnliga premiärminister, uppger BBC.

Miller vann partivalet med 53 procent av rösterna före säkerhetsministern Peter Phillips som var förhandstippad som efterträdare till den sittande premiärministern P J Patterson.

Enligt BBC:s korrespondent på Jamaica, Kathy Barrett, har den 60-åriga Miller vunnit ett starkt stöd bland kvinnor, fattiga och arbetslösa genom att trots sin fattiga bakgrund lyckas ta sig upp ända till partiledarposten.

Regeringspartiet har vunnit de senaste tre valen men kritiserats för att man inte lyckats hantera det växande våldet, brottsligheten och korruptionen.

Kritiker menar att Miller inte har den kapacitet som krävs för att råda bot på situationen. Men hennes motkandidat har som säkerhetsminister i fem är inte lyckats få stopp på våldet, vilket antas ha kostat honom partiledarposten.

Miller förväntas bli premiärminister i april. Nästa val hålls 2007.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]