Hoppa till innehållet

Japan och USA kräver FN-reformer

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

23 februari 2006

New York – En av FN:s ledande företrädare påvisade inför säkerhetsrådet att fusk och bedrägeri är vanligt förekommande vid organisationens fredsbevarande insatser, uppger BBC.

Mark Malloch Brown är chef vid generalsekreteraren Kofi Annans administration visade att en internutredning visat att kartellbildningar, risk för jäv och bedrägeri ofta förekommer i samband med de tusentals kontrakt som FN ingår årligen.

USA och Japan står tillsammans för omkring hälften av kostnaderna för FN:s fredsbevarande insatser.

USA:s FN-ambassadör John Bolton, som sammankallat mötet, sa att ärendet var särskilt inressant för deras del eftersom USA stod för en betydande del av finansieringen av FN:s internationella operationer.

Bolton fick medhåll av Japans representant som tillade att det massiva japanska stödet riskeras om inte "omedelbara och övertygande åtgärder" vidtas.

FN:s fredsbevarande insatser är alltmer ifrågasats sedan fall upptäckts där miljontals dollar missbrukats vid upphandlingar, händelser som knappast förbättrar situationen sedan FN-soldater anklagats för sexuella övergrepp och andra brott.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]