Japansk rymdsond gör materialprov på asteroid

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
25143 Itokawa

26 november 2005 Den japanska rymdstyrelsen har uppnått det primära målet med sin rymdsond Hayabusa sedan man lyckats landa på en asteroid. Där har man gjort ett materialprov av vad som tros vara den äldsta materien i solsystemet.

Trots tidigare misslykanden och förlusten av ett minifordon innebär Hayabusas landning en stor framgång. Materialprovet är det första i sitt slag och om man lyckas föra hem det till jorden kommer man att kunna studera materia som härstammar från solsystemets barndom.

Rymdfarkosten lämnade jorden 2003 och huruvida man lyckas med expeditionen till Itokawa-asteroiden kommer vi inte att få veta förrän 2007 då rymdsonden återvänder till jorden. Först då får de japanska forskarna veta om den metallkula man sköt in i asteroiden frigjorde så mycket materia att ett materialprov faktiskt erhölls.

Genom att analysera materialprovet kommer man förhoppningsvis att få fram ny kunskap om solsystemets uppkomst. Möjligen kommer man också att få kunskap som kommer till användning om jorden en dag hotas av en asteriod.

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor[redigera]