Hoppa till innehållet

Japanskt valfångstfartyg kolliderade med Greenpeacefartyg

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Antalet valar Japan fångat i "forskningssyfte"

8 januari 2006

Antarktis – Det japanska valfångstfartyget 'Nisshin Maru' kolliderade med Greenpeace fartyg 'Artic sunrise'. Ingen kom till skada uppger organistationen.

Greenpeace har sänt flera fartyg till Antarktis för att försöka förhindra Japan att bedriva vad man kallar "vetenskaplig forskning" men som i praktiken är valfångst i stor skala. Det japanska fartyget som var inblandat i kollisionen är en flytande fabrik som tar in och slaktar valar.

Valjakten äger rum på ett territorium som Australien deklarerat som fredat för valar. Både Greenpeace och japanska miljöorganisationer har protesterat mot valfångsten och försökt stämma de japanska företag som bedrivet jakten.

Kokt valkött som en del av en japansk maträtt.

Innan kollisionen hade Greenpeace aktivister målat "Valkött från skyddat område" på 'Oriental Blurbird', ett fartyg som lastade valköttt från det japanska valfångstfartyget. Kaptenen på 'Arctic Sunrise' sa i ett uttalande: "Kaptenen på 'Nisshin Maru' beslöt sig för att fortsätta köra rakt fram. När risken för en kollision tycktes allvarlig slog jag full back. Då var tyvärr en kollision ofrånkomlig eftersom 'Nisshi Maru' ökade farten och medvetet skapade kollisionen".

Enligt Greenpeace talesman på fartyget Esperanza, Shane Ratterbury, har valfångarna medvetet orsakat kollisionen för att få bort uppmärksamheten från själva valfångsten: "För valfångarna är det mycket bättre att tala om en gråzon angående vem som kolliderade med vem – där står deras ord mot vårt – än att prata om den svartvita verkligheten som så tydligt visar hur oförsvarlig, ohållbar och inhuman deras verksamhet är".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]