Hoppa till innehållet

Jordskredsseger för Hamas

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Palestina
Palestina

26 januari 2006

Palestina – Det palestinska valet ser ut att innebära ett jordskredsseger för Hamas. Den palestinske premiärministern Ahmed Qurei har avgått och uppmanat Hamas att bilda en ny regering, uppger BBC.

Med flera timmar kvar till det officiella valresultatet medgav flera Fatah-politiker att Hamas hade vunnit valet. Enligt Hamas egna uppgifter har man tagit 70 av de 132 platserna i parlamentet.

Hamas seger innebär att den palestinska politiska kartan ritas om fullständigt. Fatah har styrt palestinierna i flera decennier och totalt dominerat det politiska livet sedan Yassir Arafat grundade partiet.

Hamas betraktas av USA, EU och Israel som en terroristorganisation och organisationen hyser inga planer på att lägga ned vapnen därför att man tagit regeringsmakten. Några fredssamtal med Israel är inte aktuella.

Israels premiärminister har sagt att man omöjligen kan samarbeta med en palestinsk myndighet som har som uttalat mål att krossa Israel. EU, den störste biståndsgivaren till det palestinska styret, har meddelat att man kommer att samarbeta med "varje regering om den regeringen är beredd att arbeta med fredliga medel", uppgav EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterade nyheter[redigera]

Referenser[redigera]