Jyllands-Posten ber om ursäkt för kontroversiell serie

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Danmark

31 januari 2006

Danmark – Danmark avråder sina medborgare från att resa till Saudiarabien på grund av den växande fientligheten i den muslimska världen till följd av Jyllands-Postens publicering av tecknad serie där profeten Muhammed avbildades som en terrorist med en bomb gömd i sin turban, uppger BBC.

Jyllands-Postens chefsredaktör har bett om ursäkt för att tidningen förolämpat islam. Danmarks premiärminister Anders Fogh Rasmussen uttryckte sin lättnad över att tidningen till slut tagit det steget. Han vägrade dock fortfarande att på regeringens vägnar be om ursäkt för tidningens agerande och fortsatte att försvara pressfriheten.

I Gaza intog beväpnade och maskerade män ett EU-kontor och krävde att Danmark och Norge, där serien också publicerats, skulle be om ursäkt. Danska Röda korset har dragit tillbaka sin personal från Gaza efter ett hot från al-Aqsa martyernas brigader. I Irak har en militant grupp uppmanat sin anhängare att slå till mot "alla mål som hör till dessa två länder" och andra länder som publicerar den kontroversiella serien.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]