Hoppa till innehållet

Kanada väljer nytt parlament

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kanada
Kanada

23 januari 2006

Kanada – I opinionsundersökningar inför dagens val i Kanada leder det konservativa partiet med tio procentenheter för det liberala regeringspartiet, men det räcker inte för att få egen majoritet i underhuset.

För många väljare i Kanada har de korruptionsskandaler som omgärdat liberalerna under deras tolv år vid makten övertygat mer än de konservativa partiets valprogram.

De konservativa har utlovat skattesänkningar, tuffare tag mot våldet och att städa upp i regeringen. Kritiker menar att den konservativa partiledaren Stephen Harper kommer att slå sönder det sociala skyddnätet.

Den kanadensiska ekonomin har gått bra de senaste åren, något som liberalerna inte missat att påpeka i valrörelsen, men mutskandaler inom partiet ser ut att förta framgångarna med ekonomin.

Kanada är världens näst största land och i valet röstar drygt 22 miljoner kandensare vid någon av de 60 000 vallokalerna som liggerr utspridda över sex tidzoner.

Bland de mindre partierna finns vänsterpartiet New Democratic Party och de quebecanska separatistpartiet Bloc Quebecois.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]