Hoppa till innehållet

Kanadas regering faller i förtroendeomröstning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 november 2005 Den liberala regeringen föll med siffrorna 171-133 i en förtroendeomröstning som oppositionen utlyste i parlamentet. Mionritetsregeringen, som föll efter bara ett år och fem månader, är den första kanadensiska regering som fallit för en enkel förtroendeomröstning i underhuset. Statsminister Paul Martin kommer nu på sedvanligt vis att be generalguvernör Michaëlle Jean att upplösa parlamentet. Nyval förväntas utlysas till den 23 januari nästa år, vilket innebär inte bara en betydligt längre valkampanj än vanligt, utan även den andra valkampanjen vintertid i landets historia.

Ledarna för Kanadas samtliga fyra partier inledde direkt efter omröstningen sina valkampanjer med att hålla tal fulla med valfjäsk. Kanadensisk media har redan dragit slutsatsen att valrörelsen kommer att röra sig kring de frågor som var aktuella under förra valet 2004.

Kommunal- och provinsval har redan hållits tidigare under året och detta blir tredje gången på tolv månader som Kanadas befolkning kallas till valurnorna.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källor[redigera]