Kina varnade Taiwan för "katastrof"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Taiwan
Taiwan

28 februari 2006

Taiwan – Kina varnade Taiwan att dess beslut att skrota ett återföreningsråd som grundades 1990 skulle innebära en katastrof, uppger BBC.

Taiwans president Chen meddelade i måndags att rådet "upphört att fungera" på grund av det militära hotet från Kina. Enligt talesmän för Kinas kommunistiska parti skapar beslutet "motsättningar och konflikter i Taiwan och över sundet".

Vad i "katastrofen" består i framgick inte av de kinesiska uttalandena, något militärt hot omnämndes inte, men de senaste åren har Kina ökat sin militära närvaro i området och har minst 700 missiler riktade mot Taiwan.

Chen var noggrann med ordvalet. Han sa aldrig att rådet hade lagts ned eller att man avfärdar försöken att uppnå en återförening, bara att rådet "upphört att existera". Från kinesiskt håll avfärdar man dock skillnaden som petiteser.

Sedan det inbördeskrig som slutade 1949 har Taiwan i praktiken fungerat som en självständig stat men Kina gör fortfarande anspråk på ön och formellt är Taiwan inte självständigt. Kina hotar konstant att ta till vapen om den taiwanesiska regeringen försöker utropa självständighet.

USA, en av regeringen i Taiwans viktigaste allierade, stöder det status quo som råder. I ett uttalande har amerikanska företrädare sagt att man litar på president Chens ord att det nuvarande tillståndet bevaras.

Olika officiella, kinesiska dagstidningar kallade Chens agerande för "riskfyllt och provocerande" samtidigt som man hävdade att Kina även fortsättningsvis skulle "sträva efter en fredlig återförening".

Somliga politiska analytiker har konstaterat att Chens vilja att lägga ned återföreningssamtalen är väl känd sedan länge. Man antar att presidentens beslut, som kommer två år innan nästa val, mycket handlar om att återupprätta det sargade regeringspartiet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]

Händelser 28 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 28 februarifebruari2006kvartal 1vecka 9