Kinas utrikesminister på rundresa i Västafrika

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Västafrika
Västafrika

11 januari 2006

Västafrika – Kinas utrikesminister Li Zhaoxing genomför en veckolång diplomatisk rundresa i Västafrika för att, i första hand, diskutera energiavtal, uppger BBC News.

Handeln mellan Kina och afrikanska länder har ökade med 40 procent förra året och olja stod för en betydande del av handelsutbytet. Kinas växande behov av energiresurser passar väl ihop med Afrikas behov av investeringar för att exploatera sina naturtillgångar.

Till skillnad från västerländska företag, behöver inte de statsägda kinesiska företagen ta hänsyn till miljö- och människorättsfrågor. I väst oroar sig många för att Kina med sina afrikanska energiavtal i många fall stöder odemokratiska och korrupta regimer samtidigt som överexploatering kan leda till stora miljöproblem.

Kinesiska företag har redan gjort stora investeringar i flera afrikanska, oljeproducerande länder som Nigeria, Gabon, Algeriet, Angola och Egypten. Under sin rundresa kommer kinas utrikesminister att besöka Senegal, Kap Verde, Liberia, Mali och Nigeria. Förrutom olja är man intresserad av afrikanskt timmer.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]