Kock i Chicago uppfinner ätbar meny

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 februari 2005

Cordon-bleu-kocken Homaru Cantu har banat väg för en teknik som tillåter honom att skapa rätter gjorda av ätbart skrivarpapper. Cantu, chefskock vid the Moto restaurant i Chicago, har modifierat en skrivare med hjälp av datorexperter från det lokala företaget Deep Labs och laddat den med patroner innehållandes ett hopkok av frukt och grönsaker. Med hjälp av skrivaren skriver han sedan ut smakfulla bilder på ätbart "papper" gjort av sojabönor och potatisstärkelse.

–Du kan få en skrivare att göra nästan allt, säger Cantu. När arken har skrivits ut doppas de i ett pulver gjort av sojasås, socker och grönsaker innan de slutligen fryses, stekes eller bakas.

Cantu har använt tekniken till menyer som gästerna kan riva sönder och ha i sina soppor.

Han har höga förhoppningar på sin idé:
–Tänk om man tittar i en tidning och ser en annons för en pizza. Du undrar vad den smakar, så du river ut en sida och äter den, säger kocken jobbar på att finslipa smakerna och har sökt patent för tekniken.

Cantu har också planer på andra kullinariska innovationer. Han planerar att koka en stek med hjälp av en laser som gör att insidan av den bli väl stekt, medan utsidan förfarande är mör. Han planerar också att använda samma laser för att baka bröd inifrån och ut så att insidan blir krispig.

Referenser[redigera]

Denna artikel är en översättning av motsvarande artikel på engelskspråkiga Wikinews.