Hoppa till innehållet

Konflikten kring Muhammedteckningarna växer

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Europa
Europa

2 februari 2006

Europa – Sedan Jyllands-Postens kontroversiella tecknade serier om profeten Muhammed återpublicerats i flera europeiska dagstidningar har konflikten mellan Europa och den muslimska världen vuxit, uppger BBC.

I Pakistan brände hundratals demonstranter den danska och franska flaggan. I Gaza omringades EU:s kontor av beväpnade män som krävde en ursäkt. Den svensk-danska mejeriproducenten Arlas försäljning i muslimska länder har sjunkit till noll på grund av den bojkott flera muslimska länder infört mot danska produkter.

Egyptens president Hosni Mubarak varnade att publiceringen skulle uppmuntra till terrorism. Afghanistans president Hamid Karzai kallade publiceringen en "förolämpning ... för hundratals miljoner människor".

Tidnignar i Tyskland, Italien, Nederländerna, Frankrike och Spanien lät också publicera serierna som en manifestation för det fria ordet.

France Soir

Den franska tidningen France Soir publicerade inte bara alla tolv ursprungliga serier utan hade även en karikatyr av heliga representanter för buddhismen, judendomen, islam och kirstendomen på sin förstasida men texten "Oroa dig inte Muhammed, vi har alla blivit karikerade här".

France Soirs fransk-egyptiske ägare gav redaktören, Jacques Lefranc, sparken på grund av publiceringen, men följande dag lät journalister på tidningen publicera en ledare på tidningens första sida där man försvarade redaktören och det fria ordet.

Al-Shihan

Även den jordanska tabloidtidningen al-Shihan publicerade serien och uppmanade världens muslimer att vara "ansvarsfulla" och frågade retoriskt vad som spär på fördomarna mot islam mest: "Dessa karikatyrer eller en kidnappare som skär strupen av sin gisslan framför kamerorna eller en självmordsbombare som spränger sig själv på ett bröllop i [Jordaniens huvudstad] Amman?".

Tidigare har Norge stängt sin besickning på Västbanken på grund av hot från två militanta grupper. Syrien och Saudiarabien har återkallat sina ambassadörer och Libyien har stängt sin ambassad i Köpenhamn.

Jyllands-Posten har bett om ursäkt för publiceringen men liksom Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen vidmakthåller man pressfriheten.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]