Kongo röstar ja till ny konstitution

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta Demokratiska republiken Kongo

21 december 2005

Kongo-Kinshasa – De första resultaten från folkomröstningen i Demokratiska republiken Kongo tyder på ett överväldigande stöd för en ny konstitution. Det innebär ett stort framsteg för demokratin i Centralafrika.

Chefen för valkomissionen uppger till BBC News att när 34 procent av rösterna räknats har ja-sidan fått 78 procent av rösterna och nej-sidan 21 procent. Tiotusentals volontärer har arbetat vid 36 000 vallokaler i ett land som är lika stort som Västeuropa men som till stora delar helt saknar infrastruktur. Folkomröstningen fick förlängas sedan långa köer uppstått vid vallokalerna.

Folkomröstningen är det första fria valet i det krigshärjade Kongo på 40 år. Ett ja kommer att innebära president- och parlamentsval i sommar.

Stödet var störst i landets östra delar som drabbats hårdast av krigen de senaste åren. Men även i huvudstaden Kinshasa fick den nya konstitutionen stöd, även om nej-sidan uppmanat till bojkott och deltagandet var lägre där. En orsak till uteblivet valdeltagande tros vara misstro mot de politiker som aktivt bidragit till den långa konflikten är samma personer som nu utformat den nya konstitutionen, skriver BBC News.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]