Hoppa till innehållet

Kremering av talibankroppar gav USA-soldater disciplinstraff

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

27 november 2005 De fyra amerikanska soldater som varit inblandade i bränningen av kropparna efter två talibaner den 1 oktober har nu fått ett disciplinärt straff. De två officerare som beordrade bränningen har tillrättavisats för bristerna i kulturell och religiös hänsynsfullhet – islam tillåter inte kremering. Även de två soldater som spelat in ett meddelande där man skröt om dådet och sedan spritt meddelandet i högtalare för att håna talibanska soldater, kommer att drabbas av någon form av disciplinär påföljd, till exempel förlorad inkomst eller degradering.

Den amerikanska arméns utredning av händelsen har konstaterat att kremeringen inte varit avsedd att skända kropparna utan att beslutet tagits av hygieniska skäl. Ingen av de inblandade kommer att ställas inför rätta.

Guvernören i Kandahar, Asadullah Khalid, har sagt sig ha förtroende för den amerikanska utredningen, men religiösa ledare har kritiserat utredningens utlåtande och krävt hårdare straff. En afghansk utredning av affären som president Hamid Karzai initierat är ännu inte offentliggjord.

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor

[redigera]