Kritik mot upphandling på Löwenströmska

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
31 mars 2006 kl.10.28 (UTC)
Upplands Väsby - Folkpartiet är starkt kritiska till upphandlingen av vården på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

Bland annat menar Folkpartiet att personalen lämnar sjukhuset och att flera läkartjänster inte tillsatts i tid vilket drabbar vårdtagarna.

Kritiken tillbakavisas dock av socialdemokraternas landstingsborgarråd Inger Ros som menar att vården görs om för att bli bättre och att upphandlingen gått lagenligt till.

Folkpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Rydberg menar att beställaren misskött sitt uppdrag och att patienter därför blir lidande när verksamheten tas över av en ny entreprenör.

Enligt henne skulle Danderyds sjukhus ha tagit över verksamheten på Löwenströmska redan den 1 april. I praktiken startar inte den nya verksamheten förrän den 23 april.

Inger Ros menar dock att upphandlingen har följt lagen och att kritiken handlar om att privata vårdföretag är sura för att de inte vunnit upphandlingen. Hon hävdar att verksamheten blir bättre med bland annat utbyggd närsjukvård

Hon är också kritisk mot att det sprids illasinnade rykten bland allmänheten, personalen och politiker i form av förfalskade brev.

Till Dagens Nyheter säger VD:n på Danderyds sjukhus att man informerat om hur den nya verksamheten ska sjösättas i god tid.

Att alla läkartjänster inte är tillsatta menar hon är fult normallt eftersom man inte visste vilket datum man skulle dra igång operationsverksamheten förrän för tre veckor sedan.

När Dagens Nyheter talar med personal och patienter verkar de oroliga för vården och missnöjda med att inte ha fått tillräckligt med information.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Stockholms län

1 december 2011: Knivattack på Vallentuna Gymnasium
25 november 2011: Tv-eken fälld
12 november 2011: Buss släpade barnvagn
9 september 2011: Gasexplosion i Stockholm
6 april 2011: Motiv på nya sedlar och mynt


Sjukvård

29 april 2008: Risk för större strejk på måndag
23 april 2008: Strejken inte så samhällsfarlig
21 april 2008: Vårdförbundet strejkar
4 februari 2008: Ny patientdatalag
11 januari 2008: Sveriges sjukvård försämras relativt andra länder


Portaler

Stockholm
Politik

Wikipedia

Löwenströmska lasarettet
Upplands Väsby
Danderyds sjukhus

Händelser 30 marsmars2006kvartal 1vecka 13

Publiceringar 31 marsmars2006kvartal 1vecka 13Referenser