Kubas ekonomi har rest sig ur askan, säger Castro
13 februari 2005
Havanna – Under de gångna två åren har Kuba steg för steg återgått till den centraliserade planekonomi som rådde i landet vid Sovjetunionens fall. Idag har den kubanska staten återtagit kontrollen över handeln med utländsk valuta och begränsat möjligheten för utländska företag att etablera sig i landet. Ekonomi är idag till 90% statsägd och Fidel Castro hävdar att centraliseringen innebär besparingar på mellan 500 miljoner och en miljard dollar.
Under krisåren 1990-93 som följde den ryska kollapsen, då Kubas ekonomi krympte med 40%, släpptes de fria marknadskrafterna in i landet och privata entreprenörer tilläts verka inom sektorer som staten inte klarade av.
"Den kommunistiska staten Kuba reser sig ur askan efter sin postsovjetiska, ekonomiska undergång med bättre kontroll över sin ekonomi genom bistånd från Kina och Venezuela", sa Fidel Castro i ett sex timmar långt tal på lördagen. "Staten reser sig igen som en fågel Fenix".
Den nya motorn i ekonomin är Kina, menar Castro, och hävdar att produktionen av bland annat nickel, Kubas största exportprodukt, kommer att fördubblas under de kommande fyra åren. Det har möjliggjorts genom stora kinesiska investeringar samt ett ekonomiskt samarbete med det kanadensiska företaget Sherrit International. Turistindustrin, Kubas största källa till utländsk valuta, har genomgått omfattande besparingar vilket innebar ökade statliga inkomster förra året.
I sitt tal inför ett tusental ekonomer vid ett anti-globaliseringsmöte passade Castro också på att tacka Venezuelas president Hugo Chavez för dennes generösa stöd och för det för Kuba fördelaktiga oljeavtalet mellan länderna. Han uttryckte också sin avsky för privat företagsamhet och menade att den kubanska socialismen hade gått segrande ur krisåren.
Källa
[redigera]- Anthony Boadle "Cuba Rising from Post-Soviet Ashes - Castro". Reuters, 12 februari 2005 9:27