Kvinnlig FN-chef sparkas

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5 december 2005 Idag kommer Kofi Annan officiellt att avskeda FN:s valchef, Carina Perelli, som anklagas för tjänstemisstag och sexuella trakasserier.

Carina Perelli, 48, kommer från Uruguay och har tidigare framhållits som kompetent och framgångsrik i de val hon anordnade i Afghanistan. En konsultfirma hon anlitat i Schweiz anklagar henne för närmanden och sexuella skämt, vilket är en orsak till att hon nu kommer att avskedas. Hon anklagas dessutom för favorisering av anställda och för att missbruka resefonder. Detta avsked kommer samtidigt som FN står inför en svår uppgift inför det stundande valet i Irak 15 december. Skandalen uppdagades i mars i år,

FN har tidigare haft problem med chefer som utsatt sina anställda för sexuella trakasserier. UNHCR:s chef Ruud Lubbers avgick efter liknande anklagelser i februari, och FN-soldater i Kongo har anklagats för sexuellt utnyttjande av civilbefolkningen.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]