Hoppa till innehållet

Latinamerika vill stoppa USA:s immigrationslag

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Colombia
Colombia

15 februari 2006

Colombia – Representanter för elva latinamerikanska länder har vid ett möte i Colombia beslutat att samordna sitt arbete mot den lag om tuffare reglering av invandring som för närnvarande diskuteras i USA:s senat, uppger BBC.

Latinamerikansk lobbyingkampanj[redigera]

Vid mötet bestämde representanter från centralamerikanska nationer, Mexiko, Colombia, Ecuador och Dominikanska republiken att inleda en lobbyingkampanj som ska övertyga amerikanska lagstiftare att rösta ned lagförslaget.

Man uppgav att man kommer att använda sig av alla tillgånglig kanaler i sin kampanj — kyrkor, välgörenhetsorganisationer, diplomatiska kontakter och handelskamrar. Colombias utrikesminister påpekade hur stor betydelse de latinamerikanska arbetare hade för den amerikanska ekonomin.

Tuffare invandringslagar i USA[redigera]

I det amerikanska lagförslaget föreslås bland annat ett 1 130 kilometer långt stängsel längs med gränsen mot Mexiko. Uppskattningsvis 1 500 latinamerikaner tar sig in i USA från Mexiko varje dag. Dessutom innebär lagförslaget hårdare kontroll av anställningar och en revision av hur militära och polisiära insatser används för att stoppa emigranterna. Lagförslaget har redan godkänts i USA:s representanthus.

USA har anklagat Mexiko för att inte i tillräckligt utsträckning försöka motverka den illegala invandringen. USA:s president George W Bush har sagt att "gränskontrollen måste anpassas efter nationens behov".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]