Liberias nya president bryter våldtäktstabu

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Liberia
Liberia

23 januari 2006

Liberia – Ett av de första löftena som Liberias nya president, Ellen Johnson-Sirleaf, gav vod sitt tillträde var att motverka våldtäkter. Hon chockerade åhörarna vid invigningsceremonin genom att berätta att hon personligen utsatts för våldtäktsförsök.

Under det fjorton år långa och våldsamma inbördeskriget i Liberia har många våldtäkter varit extremt brutala. Grace Boiwu säger till BBC att hon sett fall där unga flickor som utsatts för gruppvåldtäkter blivit oförmögna att gå och andra fall där kvinnorna förmodligen aldrig kommer att kunna föda barn.

Våldtäkter har hittills aldrig betraktats som ett allvarligt brott i Liberia. Våldtäkts män har i allmänhet släppts mot borgen för att kunna bestraffa dem som gjort polisanmälan dagen efter att den gjorts. Fram till helt nyligen har det varit näst intill omöjligt att få en våldtäktsman dömt.

En ny tuffare lag antogs i december och vann laga kraft dagen efter Johnson-Sirleafs tillträde. Lagen innebär att definitionen av våldtäkts vidgas avsevärt och att gruppvåldtäkter straffas med livstidsfängelse. Sex med kvinnor yngre än 18 år definieras alltid som våldtäkt.

För att kampen mot våldtäkter ska bli framgångsrik krävs nu att drabbade kvinnor vågar träda fram och anmäla gärningsmännen. Johnson-Sirleaf lovar att hon med hjälp av den nya lagen ska ge Liberias kvinnor upprättelse.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]