Malaysia planerar halv, krökt bro

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Malaysia
Malaysia

27 januari 2006

Malaysia – Malaysia kommer att fortskrida med sina planer att bygga en krökt bro över det smala sund som skiljer malaysiska fastlandet från Singapore, trots att överläggningarna mellan länderna kring bron strandat, uppger BBC News.

För Malaysia är det angeläget att byta ut den låga broväg som nu förbinder länderna eftersom den hindrar fartyg från att nå de malaysiska hamnarna i sundet. Får Singapore, vars är ekonomi är beroende av landets egna hamnar, är en ny bro inte alls lika angelägen.

Sundet mellan länderna är smalt men för att fartygen ska kunna passera en bro måste den göras hög. Därför vill Malaysia byggen svängd bro vilket medger en längre körbana. Sedan Singapore hoppat av projektet avser Malaysia att helt enkelt ersätta sin halva av bron.

Från malaysiskt håll kallar man bron "den sceniska bron" och man har sagt att bron ska återspegla relationerna mellan länderna. Singaporianska källor har kommenterat att detta uttalande ska tolkas som att singaporianer är "straight" (raka, rättframma, ärliga) och malaysier "crooked" (krökta, oärliga, kassa, böjer sig).


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]