Mauresmo vann Australian Open

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Australien
Australien

29 januari 2006

Melbourne – Den franska tennisstjärnan Amélie Mauresmo vann igår sin första Grand Slam-titel vid Australian Open i Melbourne. Maursemo ledde med siffrorna 6-1 2-0 när hennes motståndare, belgiskan Justine Henin-Hardenne, drog sig ur matchen på grund av magsmärtor.

Efter att ha vunnit en lång slagväxling i andra setet uppgav Henin-Hardenne för domaren att hon inte kände sig frisk. Efter att ha samtalat med sin tränare återupptog hon ändå matchen. Efter att ha förlorat två poäng gick hon fram till nätet och meddelade Mauresmo att hon var för sjuk för att fortsätta. Matchen avbröts efter 52 minuter.

Henin-Hardenne bad sin motståndare, turneringens organisatörer och de 15 452 i publiken om ursäkt för sitt uppträdande: "Jag är verkligen mycket besviken över att avsluta turneringen på detta sätt. Jag känner mig mycket sjuk och kan inte stanna för att fortsätta matchen".

Vid en presskonferens efter matchen sa hon att hon trodde att medicin hon tagit mot en inflammation i axeln hade fått en orkeslös och illamående: "Jag kände av det när jag gick upp men försökte ändå. Jag visste i början av matchen att jag inte skulle vinna".

Genom Henin-Hardennes walk-out vann Mauresmo sin tredje seger i turneringen. Tidigare drog sig nederländskan Michaella Krajicek ur på grund av värmeslag. Även semifinalen fick ställas in sedan även belgiskan Kim Clijsters dragit sig ur på grund av en axelskada.

Den 26-åriga Mauresmo är den enda världsettan som aldrig vunnit en Grand Slam. Vid en presskonferens efter matchen sa hon att när hon återvänt till sin hemmabas i Schweiz kommer hon att fira segern med en flaska Château d'Yquem 1937 som hon sparat just för detta ändamål.

Mauresmos seger kommer sju år efter att hon som oseedad spelare 1999 lyckades ta sig till final i de austaliska mästerskapen. Då förlorade hon mot Martina Hingis och pressen och andra spelare gjorde sig lustiga över hennes kraftiga muskelbyggnad och för hennes relation med Sylvie Bourdon. Lindsay Davenport klagade då på att spela mot Mauresmo var som att spela mot en manlig spelare och Hingis kallade henne en "hälften man".

När Henin-Hardenne gav upp matchen var det första gången en spelare i en final i damernas Grand Slam avbröt en match sedan brasilianskan Maria Bueno drog sig ur 1966 i finalen mot Margaret Smith Court.

Mauresmo rankas nu som nummer två och är den första fransyskan som segrat i australiska mästerskapen. sedan Mary Pierce vann 1995. Förutom segerpokalen får Mauresmo en prissumma på 1&nbsp,220 000 australiska dollar. Henin-Hardenne får trösta sig med 610 000.

Referenser[redigera]