Medborgargarde polisanmält för misshandel

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 januari 2006

Malmö – Sedan december har runt 25 pappor från Limhamn och Bunkeflo i Malmö börjat patrullera sitt närområde. De kallar sig "arga pappor" och vill "göra området säkrare". Ett första möte är planerat att hållas på puben i Bunkeflo i slutet av februari men redan nu har gänget börjat sin verksamhet.

I mellandagarna råkade ett par ungdomar ut för medborgargardet utanför Limhamns ishall, enligt Sydsvenskan. De berättar hur de blev angripna av de "arga papporna", vilka var på jakt efter en känd ungdomsrånare men gav sig på fel personer. "Vi gick på fel killar. Som tur var slog vi inte dem. Vi bara ryckte lite i dem och höll dem i jackorna", säger en av papporna anonymt till Sydsvenskan. Medborgargardet anser dock att händelsen har gett positiva effekter: "Vi skrämde upp dem lite så att de ska veta att det är slut nu. Det är bättre att de skaffar svenska kompisar. Det är inte bra att umgås med grabbar från Rosengård." Händelsen polisanmäldes den 27/1 av Stefan Sintéus, chef för kriminalsektionen vid Malmöpolisen. Brottsrubriceringen är misshandel.

Limhamn har det lägsta antalet anmälda personrån i Malmö, totalt tolv stycken under andra halvåret 2005. Däremot har rykten florerat om att barn har blivit rånade utan att någon polispatrull har kommit till platsen, men dessa rykten har inte kunnat beläggas, enligt polismästare Ulla Ardermark. Polisen kommer därför att kalla till ett öppet möte i Limhamn för att berätta hur det "faktiskt ligger till". Hon tydliggör även att polisen inte kommer att acceptera något medborgargarde: "Civila personer får inte gå på andra människor. Det syfte gruppen gör gällande att de har är ett angrepp mot demokratin."

Medborgargardet har dock gett en splittrad bild av sig själva. I media framstår de på ett sätt, i kontakt med polisen har de varit mycket tamare. Frågan är om deras syfte egentligen har varit att sätta fart på den debatt som nu har uppstått: Ardavan Khoshnood, ordförande för moderata ungdomsförbundet i Malmö, har genom ett pressmeddelande uttalat sitt stöd för medborgargardet. Folkpartisten Björn Lagerbäck förelår en försöksverksamhet med utegångsförbud för unga våldsverkare.

I en krönika i Sydsvenskan diskuterar Mikael Bergstrand de rasistiska undertonerna hos de "arga papporna", och påpekar att fenomenet är ett "symptom på att medborgare inte är nöjda med polisens insats".

Referenser[redigera]