Merkel besöker Moskva

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

16 januari 2006

Moskva

Ryssland
Ryssland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel möter idag Rysslands president Vladimir Putin i ett möte som kommer att ställa ett "strategiskt partnerskap" med en av Tysklands viktigaste energileverantörer mot frågor om mänskliga rättigheter i Ryssland, skriver Scotsman.

Rysslands senaste utspel om att överta de kontroveriella delarna av Irans atomprogram kommer med all säkerhet att tas upp på mötet. Merkel antas försöka åstakomma en gemensam linje i dispyten sedan Iran återupptagit sitt kontroversiella kärnkraftsprogram. Ryssland är en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och dess inställning är viktig i frågan.

Officiella talesmän för den tyska regeringen uppger dock att Merkel inte kommer att ensidigt fokusera på någon enskild fråga utan kommer att ta upp ett "brett spektrum" av ämnen, även frågor som rör mänskliga rättigheter och den kontroversiella lag som starkt inskränker verksamheten för NGO:s och som Putin väntas underteckna inom kort.

Merkel kommer bara att tillbringa sex timmar i Moskva och förrutom mötet med Putin ska hon hinna med möten med representanter för religiösa grupper, företag, människorättsaktivister och många andra.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]