Militäravtal Venezuela-Spanien värt 2 miljarder dollar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 november 2005

Caracas – Igår måndag undertecknade Venezuela ett avtal med Spanien som innebär att Venezuela köper transportflygplan och patrullbåtar för 2 miljarder dollar.

Avtalet undertecknades av Venezuelas försvarsminister Orlando Maniglia och Spaniens dito Jose Bono. Avtalet omfattar fyra korvetter, fyra kustfartyg tio tranportflygplan av typen C-295 samt två kustövervakningsflygplan. Farkosterna levereras av de spanska företagen Ibericas Casas och Navantia. Den första leveransen kommer att ske om 18 månader och hela avtalet väntas vara avslutat inom tre år.

Spaniens försvarsminster sa i en kommentar att avtalet inte omfattade krigsmateriel utan endast farkoster som stärkte Venezuela försvar. Han trodde att avtalet skulle innebära 900 nya jobb i Spanien.

USA har opponerat sig mot avtalet och eftersom 50-60% av flygplanen som ingår i köpet består av amerikanska komponenter krävs en amerikansk exportlicens. Venezuelas president Hugo Chavez kallade i en kommentar USA:s negativa reaktion en del i den världsordning de tvinga på världen och tillade: "Spanien böjer inte knä inför imperiet". Han sa också att flygplanen kommer att användas för att bekämpa narkotiktrafiken, bland annat från grannlandet Colombia. I Washington säger man att man ska titta på licensfrågan, men att man fortfarande inte fattat något beslut i frågan.

Källa[redigera]