Miljoner barn i nöd osynliga

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barn vid ett daghem i Afghanistan.
Foto: Gary Cook, USAID

15 december 2005

I sin årsrapport meddelar Unicef att miljoner barn som är utsatta för svår diskriminering och utnyttjas, är osynliga i statistiken. Många finns inte i födelseregistren, andra försvinner genom trafficking eller barnarbete.

Unicefs årsrapport, The State of the World's Children 2006: Excluded and Invisible handlar i första hand om de mest utsatta barnen i världen. De har under året kommit fram till att bortåt en tredjedel av de 150 miljoner barn som föds varje år inte upptas i de officiella registren. Barn som inte registreras riskerar att officiellt inte finnas, att inte ha någon formell identitet, vilket gör dem mycket utsatta för all form av diskriminering och utnyttjande. Utan födelsebevis får barnen heller inte tillgång till undervisning. "Barn utan formell identitet räknas inte, de tas inte med i beräkningen" säger Unicef.

Enligt rapporten finns det 1,8 miljoner barn i sexindustrin. 5,7 miljoner barn säljs som slavar. 1,2 miljoner barn utsätts för trafficking. Varje år.

Rapporten visar att barn som utesluts från samhället är mer utsatta. De har inte kunskap att försvara sig, skriver Unicef.

Med internet och lågpristurism har allt fler barn utnyttjats inom sexindustrin och utsatts för trafficking. Det är ett globalt probelm, och Unicef uppmanar till att hantera det som ett sådant. Förövarna kommer i regel från industrialiserade länder, slår Unicef fast.


Referenser[redigera]