Hoppa till innehållet

Miljontals pund funna i polisräder på Irland

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

18 februari 2005 Över 2 miljoner pund har hittats av Gardaí, dvs den irländska polisen, i en serie räder på Irland. Sju personer har arresterats i Cork och Dublin. En juridisk undersökning har inletts för att utröna om dessa pengar kan kopplas till den kupp i december som gav 26 miljoner pund. 175 000 pund av de stulna pengarna har redan överlämnades till polisen under torsdagen.

En av dem som arresterats, en icke namngiven man i Cork, har ställts inför rätta anklagad för medlemsskap i IRA.

Sedan avslöjandet att IRA kan ha varit inblandat i rånet i december, har det spekulerats i irländsk media att det republikanska partiet Sinn Fein kan ha varit medvetna om kuppen. Sinn Feins ledare Gerry Adams, som för närvarande befinner sig i Spanien, säger i en kommentar att man inte förhastat ska skylla på republikanerna. Dock befinner han sig uppenbarligen under stark press eftersom han avbrutit sin resa för att återvända till Irland.

Rånet i december anses av många ha skjutit den nya fredsuppgörelsen för NordIrland i sank. Unionister har krävt att både Sinn Fein och IRA ska uteslutas från framtida förhandlingar.

Källor[redigera]