Mladic på väg att gripas, enligt rykten

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Serbien och Montenegro
Serbien och Montenegro

22 februari 2006

Serbien – Rykten i serbisk media gör gällande att Ratko Mladic antingen gripits eller att samtal med målsättningen att få honom utlämnad pågår, uppger BBC.

Enligt den serbiska TV-kanalen Studio B har den efterlyste generalen lokaliserats i närheten av gränsen mot Bosnien. Uppgifterna tillbakavisas dock från officiellt håll och varken krigsförbrytartribunalen i Haag eller EU sa sig ha någon kännedom om något gripande.

Den största serbiska tidningen Vecernje Novosti uppgav att de politiska förberedelse som krävs för att gripa Mladic var klara och nätet håller på att slutas kring honom.

Två mindre tidningar, Glas Javnosti och Blic, skrev att generalens vistelseort var känd och att förhandlingar pågick mellan honom och regeringen. Tidningen Politika skrev att en operation med syfte att gripa Mladic var på gång.

EU har tidigare i år meddelat Serbien att ett medlemskap i unionen förutsätter att general Mladic överlämnas och EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn ska i nästa vecka presentera en rapport för EU:s utrikesminister om hurvida Serbien samarbetar med tribunalen i Haag.

Florence Hartmann vid tribunalen i Haag upprepade deras ståndpunkt att Mladic finns inom räckhåll för serbiska myndigheter och kan komma gripas när som helst.

Mladic var general under kriget i Bosnien och enligt tribunalen i Haag är han ansvarig för belägringen av Sarajevo och massakern i Srebrenica. Vid båda tillfällen dödades tusentals civila.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]