Hoppa till innehållet

Mugabe attackerar Rice och Blair i valtal

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 februari 2005

Harare, Zimbabwe – I ett valtal nyligen attackerade Zimbabwes president Robert Mugabe USA:s utrikesminster Condoleezza Rice och den brittiske premiärministern Tony Blair. Han sa att Rice, som dotter till slavättlingar borde veta "att den vite mannen inte är en vän" och en valaffisch utnämnde valet den 31 mars till ett "anti-Blair val".

Rice kallade nyligen Zimbabwe för en "tyranneriets utpost" tillsammans med Vitryssland, Burma, Kuba, Iran och Nordkorea. Den demokratiska oppositionen i Zimbabwe kommer att lansera sin valkampanj under nästa vecka men har redan konstaterat att valet varken kommer att bli fritt eller rättvist. De deltar i valet "under protest".

I sitt tal sade också Mugabe om Rice att "Den vite mannen är hennes slavherre". Hon fortsatte "Hon kallar Zimbabwe för en av världens fem eller sex utposter för tyranniet. Nå ja, hon är tvungen att upprepa det hennes herre säger". Mugabes gjorde sina uttalanden i samband med ett valmöte med flera Zanu-FP-anhängare varav ett trettiotal har arresterats efter att ha attackerat oppositionsanhängare.

I samband med valet 2002 införde USA och EU sanktioner mot Mugabe och hans närmaste krets efter att han anklagat honom för valfusk och politiskt våld. Mugabe viftade bort anklagelserna och kontrade att de bara ville avsätta honom eftersom han tar de vitas land för att ge till svarta. Inför årets val har Mugabe lovat att hålla sig till demokratiska spelregler men tillägger också "Det är dags igen att visa världen att det är vi som skapar demokratin i Zimbabwe" och anklagade samtidigt oppositionen för att gå Västs och de vitas ärenden. Oppositionen förnekar detta. Om Zanu-PF uppnår två tredjedelars majoritet i parlamentet kommer de att kunna skriva om författningen.

Mugabe sade också att Zimbabwe kommer att närma sig Kina och Libyen och att de han kallar landreformen kommer att fortsätta.

Flera internationella organisationer har i polemik med Zimbabwes styrande hävdat att hälften av landets befolkning är i behov av hjälp utifrån. Landets regering har dock nyligen sjösatt ett hjälpprogram motsvarande nära 2 miljoner dollar efter den omfattande torka som drabbat landet.

Källa

[redigera]