Museveni tänker avgå 2013

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 november 2005 Ugandas president Yoweri Museveni sa vid en presskonferens att han planerar att dra sig tillbaka från politiken då den östafrikanska federationen får sin första demokratiskt valda president 2013. Tidigare har Museveni tackat nej till erbjudanden om ett arbete i FN han enligt egen uppgift fått av diplomater i landets huvudstad Kamapala. "Jag söker inte arbete", var hans svar.

Den östafrikanska federationen syftar till att förena Uganda, Kenya och Tanzania till ett land med ett presidentskap som alternerar årsvis mellan länderna. Enligt planerna ska länderna förenas 2011, federationen sjösättas följande år och presidentval hållas 2013. Arbetet med federationen görs av en kommission under ledning av chefsåklagaren i Kenya Amos Wako och består av representanter från samtliga tre länder.

Museveni deltog först i det krig som tillslut tvingade Idi Amin (1871-79) att lämna makten och sedan i det uppror som tvingade Milton Obotes regim (1980-85) att gå. Med undantag för de norra delarna av landet har Museveni lyckats ge Uganda politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt efter flera decennier av inbördeskrig, uppror och misskött ekonomi. Under Musevenis ämbetstid har Uganda också varit ett av de länder i Afrika som framgångsrikt lyckats hantera problemen med HIV/AIDS.

I mitten av 1990-talet betraktade man i väst Museveni som en av den nya generationen politiska ledare i Afrika. Sedan dess har han emellertid varit inblandad i flera konflikter i regionen. Samtidigt fortsätter oroligheterna i norra Uganda. Museveni har den senaste tiden gjort sig känd för att ha tänjt landets författning till bristningsgränsen för att kunna sitta kvar på presidentposten.

Källa[redigera]