Nepal: "Kungen är ensam, han har nått en återvändsgränd"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nepal
Nepal

10 februari 2006

NepalUppskattningsvis 20 procent deltog i valet i Nepal, ett resultat som räknas som ett svårt nederlag för landets hårt kritiserade kung Gyanendra. Valresultatet och de åtföljande protesterna som polisen slog ned med våld, kommer att göra det svårt för Gyanendra att sitta kvar vid makten, spår politiska analytiker.

Regeringen har sagt att valet i onsdags var ett första steg i processen att återställa demokratin i Nepal. Såväl oppositionen och den maoistiska gerillan som internationella bedömmare har avfärdat valet som politisk fernissa.

Regeringen skyller valresultatet på oppositionens och gerillans bojkott, men universitetlärare som Reuters talat med, Lok Raj baral, säger att "Han har nått en återvändsgränd ... Kungen är ensam. Han är helt isolerad, både internt och internationellt".

"Han har nått en återvändsgränd ... Kungen är ensam. Han är helt isolerad, både internt och internationellt."

Lok Raj baral

Kungens politiska framtid har knappast förbättrats av polisens brutala attacker mot de som demonstrerat mot valet. Liksom tidigare dödskjutningar framkallat allt häftigare och omfattande protester mot kungens regim, har veckans valutgång åtföljts av protester som många tolkar som ett definitivt och allmänt avståndstagande från hans maktövertagande i februari förra året.

Den lösa överenskommelsen mellan oppositionen och gerillan som möjligjort dagens enighet står inför svåra prövningar.

Washington avfärdade valet som ett "ihåligt försök" att legitimera regimen och Dehli efterlyste "en genuin nationell försoningsprocess". Många befarar att den politiska instabiliteten i Nepal kan utvecklas till det kaos som bara gynnar militanta grupper.

Kung Gyanendra har visserligen alltid varit impopulär, men den politiska oppositionen har efter flera års bedrövligt ledarskap hittills inte lyckats väcka det aktiva stöd från allmänheten som krävts för att utmana kungen.

Idag står dock kungen helt isolerad, konfronterad med en enad opposition som samarbetar med gerillan och som stöds av ett internationellt samfund. Mycket återstår dock innan fred och välstånd kan bli verklighet i Nepal. Efter tio års kamp kontrollerar gerillan stora delar av landsbyggden och måste medges plats i det offentliga politiska livet. Den lösa överenskommelsen mellan oppositionen och gerillan som möjligjort dagens enighet står inför svåra prövningar.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Fler nyheter[redigera]

28 januari 2011: Städning på Mount Everest startar
29 maj 2008: Nepal röstade bort monarkin
11 januari 2008: Bergsbestigaren Sir Edmund Hillary död
20 mars 2006: Gerillan i Nepal häver vägblockad
15 mars 2006: Nepalesiska maoister utesluter två ledare


Referenser[redigera]