Hoppa till innehållet

Nepals kung utser ny regering

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 februari 2005

Katmandu, Nepal – Nepals kung Gyanendra offentliggjorde idag den nya tiomannaregering som han beslutat ska ersätta den demokratiskt valda koalition som han avsatte igår. Kungen, som en del nepaleser betraktar som en inkarnation av den hinduiske guden Vishnu, kungjorde sitt beslut på de statliga radio- och TV-kanalerna: "En ny regering kommer att upprättas under min ledning. Detta kommer att återställa fred och verklig demokrati i det här landet inom tre år", sade han. Gyanendra utnämnde Rames Nath Pandey till utrikesminister, Dan Bahadur Shahi till inkrikesminister och Radha Krishna Mainali, medlem i landets kommunistparti, till sport- och utbildningsminister.

I Nepal pågår sedan en tid ett maoistiskt uppror som sedan 1996 har krävt mer 11.000 dödsoffer. Kungen kommer att leda den nya ministären själv eftersom han ansett att den avgående regeringen misslyckats med att upprätthålla det lillaa landets säkerhet.

Alla telefonlinjer och mobiltelefon nät med omvärlden har brutits. Allt flyg till och från huvudstaden Katmandu har avbrutits även om en flygning nyligen genomfördes till New Delhi. Lokala radiostationer har stängts och nepalesiska internetsidor är bara tillgängliga innefrån nepal.

FN, Storbritannien, USA och Indien har kritiserat kungens agerande och Australien avråder sina medborgare från att resa till Nepal.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa att kungens handlande vär "ett allvarligt bakslag för landet ... åtgärder måste omedelbart vidtas för att återupprätta den fria demokratin och dess institutioner". Representanter från USA menade att avsättandet av den folkvalda regeringen var "ett steg tillbaka för demokratin" och Indien fyllde i genom att konstatera att utvecklingen "orsakar allvarlig oro". Storbritannien, USA och Indien har försett Nepal med vapen och militär utbildning just med Nepals säkerhet som argument och landets armé har tredubblats på mindre än tio år. Bara USA uppges ha levererat 20.000 M16-gevär men också utrustning för nattseende, kommunikationsutrustning samt militär rådgivning och träning.

Den indiska tidningen Indian Express skriver att den indiska regeringen avrådit kung Gyanendra från just ett maktövrtagande för bara några veckor sedan. I ett uttalande från en representant för utrikesdepartementet i New Delhi heter det att "den senaste utvecklingen utgör ett allvaligt bakslag för demokratin i Nepal och orsakar allvarlig oro i Indien. Utvecklingen i Nepal gör att monarkin och de största politiska partierna hamnar på kollisionskurs med varandra. Detta kan bara gynna de krafter som inte bara vill underminera demokratin utan även monarkin." Indien delar en öppen grän med nepal.

Ledaren för de maoistiska rebellerna Prachanda jämförde kungens agerande med "medeltida, feodalt envälde" och sa att kungen försökte "driva det nepalesiska samhället från 2000-talet tillbaka till 1400-talet". I ett utalande på en maoistisk hemsida sa Prachanda: "Vi ber med hela vårt hjärta alla folkliga krafter i världen att höja sina röster mot denna autokratiska utveckling och ge sitt stöd till det nepalesiska folkets demokratiska rörelse".

Prachanda fördömde kung Gyanendra som "nationalförrädare" och uppmanade nepaleserna att "stänga av Nepal" i en tre dagar lång generalstrejk från onsdag till fredag. Vittnesmål från Katmandu rapporterar dock att livet gick vidare som vanligt i huvudstaden och att inga tecken på särskilda säkerhetsåtgärder kunnat iakttas. Meenakshi, en gatusopare utanför portarna till kungens palats sa: "Jag vet ingenting. Jag är bara här som vilken dag som helst." Kungen har dock utlyst undantagstillstånd och förbjudit massmöten.

Källor

[redigera]