New Horizons mot Pluto

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
New Horizons

21 december 2005

USA – På NASA pågår förberedelserna för fullt inför uppskjutningen av New Horizons, den första rymdfarkosten som kommer att besöka Pluto med dess måne Charon och Kuiperbältet. "New Horizons kommer att studera en en unik värld, och vi kan bara föreställa oss vad vi kommer att lära oss av den" säger Mary Cleave på NASA's Science Mission Directorate.

New Horizons väger cirka 390 kg och är stor som ett piano. Det är den snabbaste rymdfarkost som byggts, och kommer att passera månbanan efter 9 timmar och Jupiter efter 13 månader.

Uppskjutningen kan ske tidigast 17 januari 2006 och senast den 14 februari 2006. Om uppskjutningen sker före den 3 februari så kan farkosten passera nära Jupiter och med hjälp av planetens gravitation öka farten och på så sätt snabba på resan med fem år. New Horizons kommer fram till Pluto tidigast i mitten av 2015.

Det mesta av elektroniken kommer att vara i sömnläge under resan. En gång per år kommer man att kontrollera farkosten, kalibrera instrument och genomföra eventuella kurskorrigeringar. Farkosten själv kommer att sända en kontrollsignal en gång i veckan.

Läs mer[redigera]

Externa länkar[redigera]

Referenser[redigera]