Hoppa till innehållet

Nordkorea påstår sig ha utvecklat kärnvapen - avbryter förhandlingar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nordkoreas flagga
Nordkoreas flagga

11 februari 2005

Nordkorea – Den statliga, nordkoreanska nyhetsbyrån publicerade ett uttalande från landets utrikesminister i vilket det sades att Nordkorea avbryter de pågående sexpartssamtalen med målet att få ett slut på det nordkoreanska kärnvapenprogrammet. I uttalande sades det också för första gången att Nordkorea har tillgång till kärnvapen och att det tänker satsa på och utveckla sitt kärnvapenprogram.

I uttalandet sades det vidare att Nordkorea har dragit sig ur samtalen och börjat tillverka kärnvapen i självförsvarssyfte på grund av "Bush-administrationens allt mer ohöljda policy att isolera och underkuva Nordkorea". Och vidare att "Dagens situation visar att endast stor styrka kan försvara rättvisan och freden."

I sitt installationstal sa USA:s president George W Bush:s att "frihetens låga ska nå de mörkaste hörnen i världen", vilket i den statliga nordkoreanska radion den 4 februari tolkades som ett löfte att starta ett världskrig och påtvinga världen en frihet som bygger på makt.

En vecka därförinnan avslöjades det att Nordkorea sålt uran till Libyen, vilket förorsakade intensiv amerikansk aktivitet under de följande dagarna. Under den gångna veckan besökte den sydkoreanske presidenten USA för att tala om Nordkoreas kärnvapenprogram.

Källor[redigera]