Ny algoritm avslöjar ljugande politiker

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kanada
Kanada
Paul Martin ljuger mest

24 januari 2006

Kanada – Inför det nyligen avslutade valet i Kanada har en forskare utvecklat en algoritm som analyserar sanningshalten i den politiska retoriken hos de kanadensiska partiledarna. Resultatet visar att den avgående liberale premiärministern Paul Martin gjorde sig skyldig till betydligt fler överdrifter än sin främste rival, den konservative partiledaren Stephen Harper som vann valet, uppger New Scientist.

"Överdrifter" definierade algoritmens utvecklare, David Skillicom vid Queens University i Ontario, som "text eller tal där den uppenbara betydelsen inte är den sanna övertygelsen hos den person som uttalar eller skriver den".

Med algoritmen har Skillicom analyserat det mönster som 88 vilseledande ord förekommer i hos partiledarnas tal. Man har sedan tagit fram ett medeltal för hur återkommande dessa mönster är. Paul Martin fick ett genomsnitt på 124 mot Stephen Harpers 73 och vänsterledaren Jack Laytons 88.

Skillicom säger i en kommentar att man kan förvänta sig att den som haft regeringsmakten i fjorton år, som ju har fler kontkreta handlingar som måste försvaras, också är den som överdriver mest.

Att det liberala partiet de senaste åren varit omgärdat av mutor och ekonomiska skandaler har knappast påverkat reslutatet till Paul Martins fördel.

Algoritmen bygger på en psykologisk modell som tagits fram av James Pennbaker vid University of Texas i USA. Modellen bygger på iakttagelser av hundratals personer som uppvisat en tendens att minska användandet av personlig pronomen – "jag", "vi" – till förmån för undantagsord – "emellertid", "om inte" – när de ljuger.

En talesman för det liberala partiet, Ken Polk, säger i en kommentar att resultatet tyder på algoritmen behöver utvecklas. Skillicom medger att algoritmen fortfarande befinner sig i prototypstadiet men tillägger att resultatet är så entydigt att det kan bedömmas som ganska säkert.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Se även[redigera]

Referenser[redigera]