Ny demonstration mot Thailands premiärminister

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Thailand
Thailand

11 februari 2006

Bangkok – Ännu en stor demonstration i protest mot Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra kommer att hållas i Bangkok i dag lördag. Många analytiker följer demonstrationen för att avgöra om missnöjet avtagit sedan den stora demonstrationen förra helgen.

Korruptionsanklagelser[redigera]

Demonstranterna anklagar premiärministern för korruption i samband med en affär på omkring två miljarder dollar där släktingar till Shinawatra sålde sina andelar i ett telecomföretag till en statlig investeringsfirma. Premiärministern har förnekat att några oegentligheter förekommit.

Jurister har sagt att Thaksins son förmodligen bröt mot lagen då han inte meddelade förändringar i sin aktieportfölj, men en kommission har meddelat att man inte funnit bevis för att någon insideraffär skulle ägt rum.

Folkomröstning[redigera]

Premiärministerns kritiker har hävdat att Thailands författning strider mot demokratiska principer och krävt att den ska ändras. Premiärministern har svarat med att föreslå en folkomröstning i samband med valet den 19 april.

Thaksin Shinawatra har förlorat mycket av sitt stöd hos medelklassen i städerna men har fortfarande stort stöd på landsbygden.

Medelklass mot landsbygd[redigera]

Förra helgen demonstrerade omkring 15 000 människor utanför parlamentet och krävde premiärministerns avgång. Det var den största regeringsfientliga demonstrationen i Thailand på 14 år.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]