Ny säkerhetsplan ger förnyat hopp i Irak

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Irak

26 februari 2006

Irak – Politiska och militära talesmän i Irak uppger att man börja se framsteg i försöken att få slut den gångna veckans våldsamheter, uppger BBC.

Sedan attackerna på Shia-helgedomen i Samarra har åtminstone 156 människor dött i våldsamma sammandrabbningar mellan shia- och sunnimuslimer. Religiösa och politiska företrädare för de två grupperna har inlett ett samarbete för att få slut på våldet.

I dag söndag enades företrädare från båda grupperna om en ny säkerhetsplan. Inrikesministeriets shiadominierade polisstyrkor ska i sunnidominerade områden ersättas av Iraks armé och internationella styrkor, sedan inrikespolisen anklagats för inblandning i flera "dödspatruller".

Fruktan att våldet den senaste veckan ska leda till ett regelrätt inbördeskrig tycks nu långsamt övergå i förhoppningar om att fredsprocessen och regeringsförhandlingarna ska kunna återupptas.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]