Hoppa till innehållet

Nya omfattande terroristlagar i Australien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 december 2005 Australiens federala regering har godkänt nya anti-terroristlagar som är avsedda att motarbeta terrorister som verkar i lander, men som kritiker menar innebär ett allvarligt hot mot medborgarnas frihet. Lagarna skyndades genom senaten i förrgår. De nya lagarna ger polisen och säkerhetspolisen rätt att hålla misstänkta i isolation under fjorton dagar utan att någon anklagelse riktas mot de misstänkta. Myndigheterna får också rätt att begränsa och kontrollera misstänktas rörelsefrihet, bland annat genom att förse dem med elektroniska fotbojor i upp till tolv månader.

Landets premiärminister John Howard presenterade lagförslaget i samband med bomberna i London i juli 2005. Justitieminister Chris Ellison sa inför senaten att de nya lagarna gav myndigheterna de verktyg de behövde för att bekämpa terrorismen och menade att de inte innebar någon konflikt med internationellt erkända mänskliga rättigheter.

John North vid det australiensiska lagrådet, en av förslaget fränaste kritiker, sa att jurister noga kommer övervaka hur regeringen använder sina nya maktbefogenheter: "Vi vill att regeringen ska vara medveten om att nästan 50 000 jurister följa utveckling i detalj för att försäkra sig om att lagarna inte används på bekostnad av våra medborgerliga rättigheter".

Lagarna innebär också att polisen får mycket större möjlighet att stoppa, visitera och beslagta bevis hos misstänkta. Dessutom medger de fler övervakningskameror på offentliga platser, en revidering av lagar om uppvigling.

Lagarna har starkt stöd från arbetarpartiet som de gröna och det liberala partiet anklagar för att ha sålt ut medborgarnas civilrättsliga skydd. De grönas partiledare Bob Grown dömde ut lagarna. Kritiska röster har även hörts bland många av de som varit motståndare till Australiens engagemang i Irak. Exempelvis journalister som David Marr menar att de nya lagarna är en katastrof för journalistiken eftersom all rapportering om fångar som hålls kan innebära kanske fem till sju års fängelse. Andra betraktar de nya lagarna som ett första steg mot en polisstat eftersom de ger polisen rätt att hålla människor utan att anklaga dem för något.

Kritiska röster har också pekat på att regeringen haft för bråttom när de pressat fram lagarna före jul trots omfattande protester och krav på mer debatter i parlamentet. Både premiärministern och landets försvarsminister Robert Hill tillbakavisar kritiken och menar att de har ett ansvar att skydda medborgarna och att landet faktiskt står inför ett terroristhot.

Referenser

[redigera]
  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.