Oenighet i Nigerias regering om författningsändring

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

2 december 2005


Olusegun Obasanjo

Ledningen för Nigerias regeringsparti People's Democratic Party har inte fattat beslut om man ska förespråka en ändring i landets författning för att låta president Olusegun Obasanjo bli omvald för en tredje period. För närvarande får en president bara sitta två mandatperioder, men Obasanjo tros vilja fortsätta på posten efter att hans nuvarande andra period tar slut 2007. I denna fråga tycks han ha en motståndare i sin vicepresident Atiku Abubakar, som antas vilja efterträda Obasanjo på presidentposten 2007.

Förhållandet mellan president och vicepresident har blivit allt mer ansträngt och många tror att Obasanjo vill avsätta Abubakar. Tidigare i år anklagade han öppet sin vicepresident för illojalitet. Motståndare till att låta Obasanjo fortsätta som president har rensats ut ur partitoppen, och vicepresidenten är nu den ende som motarbetar förslaget. Partiledningen valde ändå att inte fatta beslut i den kontroversiella frågan på sitt möte. Den anledning som gavs var att man vill låta parlamentet självständigt avgöra frågan.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs även[redigera]

w:sv:Olusegun Obasanjo

Referenser[redigera]