Oljebistånd från Venezuela till Massachusetts

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Oljebistånd från Venezuela till Massachusetts[redigera]

25 november 2005

Venezuela erbjuder 40% rabatt på sina oljeleveranser till låginkomsttagare i Massachusetts i USA under kommande vinter. Enligt en överenskommelse som underteckandes på torsdagen kommer Citgo, det Houston-baserade dotterbolaget till Venezuelas statsägda oljebolag, kommer att leverera 45 miljoner liter (12 miljoner gallons) subsidierad olja genom de två icke-vinstdrivande organisationerna Citizens Energy Corp. och Mass Energy Consumer Alliance.

I augusti mötte William Delahunt (D-Mass) Hugo Chávez i Caracas. Mötet mellan kongressledamoten och presidenten, som är en av Vita husets fränaste kritiker, ledde till ett avtal som, enligt Delahunt, både ska förbättra relationerna Venezuela-USA och underlätta låginkomsttagare i hans hemstat.

Kritiker menar att Delahunt inte borde ingå ett så nära samarbete med en vänsterpolitiker som Chávez. T.ex. Steve Johnson, Latinamerika-expert vid det konservativa Heritage Foundation, kommenterade: "Jag skulle inte vilja att min kongressledamot mötte den ledare som kallar sig revolutionär populist". Delahunt svarade att "Det här är en humanitär handling" och att hans väljares behov av hjälp med värmeförsörjningen är viktigare än de politiska poäng som Chávez kan ta hem. På frågan om han försökte undergräva regeringens politiska linje mot Chávez svarade Delahunt: "Jag arbetar inte för Condolezza Rice. Jag har inget ansvar inför regeringen. Jag är ansvarig inför folket i Massachusetts som valde mig.

President Hugo Chávez är en av Latinamerikas främsta kritiker av den typ av kapitalism som USA representerar och han har sagt att den är en av de främsta orsakerna till fattigdomen. 10% av USA:s oljeimport kommer från Venezuela och, trots att Chávez försöker bredda sin marknad, förblir USA en av landets främsta handelspartners.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.

Källor[redigera]

Externa länkar[redigera]