Omdiskuterat maktskifte i Togo

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

6 februari 2005

Tomé – Militären i Togo utsåg igår Fauré Eyadéma till landets nya ledare. Den Afrikanska unionen konstaterar att tillsättningen inte följer landets konstitution och kallar det för en militärkupp. EU manar Togos ledare att ta sitt ansvar.

Fauré Eyadéma är son till Gnassingbe Eyadéma. Gnassingbe var Togos förre president och den afrikanske ledare med längst regeringstid. Han avled igår lördag 69 år gammal, enligt ett regeringsuttalande då han skulle transporteras utomlands för akut vård. Fauré Eyadéma ingick tidigare i landets regering.

Enligt Togos författning ska makten överlåtas till parlamentets talman om presidenten avlider. Men denne, Fambare Natchaba, befann sig i Paris igår och var förhindrad att ta sig tillbaka till Togo då landets gränser stängts. Afrikanska unionen har i uttalanden fördömt agerandet och kallar det inträffade för en militärkupp. Togos ledare hävdar å sin sida att agerande var nödvändigt för att förhindra att kaos drabbar landet. Man lovade också att landets säkerhetsstyrkor ska garantera fred och stabilitet i det maktvakuum som uppstått. EU uppmanade Togos ledare att ta sitt ansvar och agera lugnt.

Källa[redigera]