Hoppa till innehållet

Omkring 20 bönder i Kina uppges vara dödade

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Guangdongprovinsen i Kina

10 december 2005 Kina Bönder i den lilla staden Dongzhou, i södra delen av Guangdongprovinsen, protesterade den 6 december mot att deras mark sålts av tjänstemän, och ville ha kompensation från staten. Massprotesten blev alltmera orolig, och polisen öppnade då eld. Kinesiska myndigheter har nu bekräftat veckans händelse, enligt Bloomberg Press, och uppger att "färre än tjugo personer" sköts ihjäl av polisen.

Enligt bedömare vid New York Times är detta den värsta attacken på civila av myndigheterna i Kina sedan 1989. I juli i år dödades sex bönder av polisen i byn Dingzhou, och fler än hundra personer arresterades.

Under senare tid har det öppna missnöjet med korruption och beslagtagande av mark ökat. Lokal polis brukar hantera upplopp genom skrämsel, vissa tillmötesgåenden eller arrestering av dem som protesterar.

På tisdagsförmiddagen gick 500 personer till myndigheterna i Dongzhou för att kräva kompensation för den mark de förlorat till följd av att ett kraftverk ska byggas där, uppger invånare. När myndigheterna beslutat att häkta massprotestens ledare, försökte folkhopen hindra polisen. Bönder som deltog i protesten har sagt att polisen då använde tårgas och sköt in i folkmassan.

Bangkok Post skriver att de protesterande bönderna använt våld och bland annat kastat brandbomber. Polisen sköt skarpt enligt densamma tidningen även dagen därpå. En bybo har uppgett till dem att många personer saknas, och har troligen arresterats. Dussintals personer har vårdats under veckan i stadens sjukhus. Personer vittnar om att lik fortfarande ligger i skogar och i de omkringliggande dalarna. Kommunistpartiet har varnat folk från att försöka lösa sociala konflikter med protester, uppger tidningen, och manar i stället missnöjda att finna en lösning inom partiet, regeringen och systemet.

En kinesisk tjänstemän har sagt till Reuters att det var byborna som startade bråket genom att attackera polisen med bomber.

Idag bekräftar de kinesiska myndigheterna att "färre än tjugo civila omkommit", enligt tidningen Bloomberg, och meddelar också att de återkommer med mer information under söndagen.

I tordags publicerade Human Rights Watch en rapport om läget i Kina, där det framförs att tusentals personer som åker till Peking för att klaga på övergrepp från polisen och lokala myndigheter riskerar att försvinna, samt att klagomålssystemet i Kina är bristfälligt. I rapporten finns även vittnesmål om att bönder som kommit till Peking för att klaga kidnappats, torterats, återförts till sina hem, och arresterats.

De sociala klyftorna i Kina mellan bönder och stadsbor är bland de största i världen. Under 1980-talet gav Kina upp tanken på kollektivjordbruk och började tillåta privat ägande. Officiellt tillhör all mark fortfarande staten, men i praktiken har stora delar fortsatt att brukas av efterkommande till dess forna ägare i generationer. Tjänstemän har nu börjat sälja jordbruksmark till följd av industrialiseringen, vilket bönderna protesterar kraftigt emot då detta innebär att de förlorar sin möjlighet till försörjning och sina hem.

Människorättsaktivister har även engagerat sig i den juridiska aspekten av markägandet, och begärt en oberoende utredning av förhållandena. Enligt Human Rights Watch finns ingen fungerande äganderätt i Kina, och ärenden om ersättning för förlorad mark och försörjning kan därför inte tas upp i nationell domstol, enligt deras bedömning.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]