Påven publicerar sitt första påvebrev

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Vatikanstaten
Vatikanstaten

25 januari 2006

Vatikanstaten – Påven Benedictus XVI publicerade sitt första påvebrev och betonade betydelsen av kärlek och välgörenhet. Brevet har översatts till sju olika språk och kommer bara i Italien att spridas i en miljon exemplar, uppger BBC News.

I sitt brev hävdar påven att kärlek måste omdefinieras genom den kristna tron samtidigt som han värjer sig mot den moderna synen på sex. Han skriver också att associationen mellan Gud och "hat och våld" gör den kristna kärleken "läglig och betydelsefull".

Påven argumenterar att sex blivit en handelsvara vilket göra att människan reducerat sig själv till det samma. Istället propagerar han för en kärlek som bygger på den osjälviska kärlek som Jesus lärde ut, något som bland annat inkluderar givmildhet till behövande.

Påvebrev brukar uppfattas som en riktningsangivelse inför framtiden och Benedictus brev kommer under den närmaste tiden att skärskådas av många teologer. Delar av brevet har författats av den förre påven Johannes Paulus II, vilket betraktas som en bekräftelse på det arv som Benedictus säger sig ha ärvt av sin företrädare.

Läs mer[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]