P3 Popstad har sned könsfördelning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 februari 2005

Stockholm – Tidningen Stockholms Fria pekar i sin nu aktuella artikelserie om musikindustrin ut den bristande könsbalansen i arrangemanget P3 Popstad och anklagar arrangörerna för att ingorera kvinnorna i musikbranschen.

Popstad, som i år arrangeras som ett samarbete mellan P3 och Stockholms stad, har under tio års tid fungerat som en viktig promotor för unga musikartister. Av årets 51 artister under P3 Popstad består 34 av uteslutande män och endast sex av bara kvinnor. Elva har blandad besättning. Maths Broborg, projektledare för Popstad, menar att man i första hand utgått från konstnärliga kvaliteter: "Jag tycker att det artistiska uttrycket är viktigast", säger han. "Vi bedömer enligt musikaliska kvaliteter. man kan inte krama blod ur sten." Broborg menar att man försökt hitta kvinnliga artister men att flera kvinnliga artister, som Robyn och Tityio, inte varit tillgängliga. I artikeln kontrar Lena Hedlund, ordförande i organisationen Lilith Eve, att man borde orkat gräva djupare. Arrangörerna är för bekväma och kvalitetsargumentet är förlegat, säger hon.

Stockholms Fria konstaterar dock att Popstad avsevärt förbättrat könsbalansen sedan arrangemanget i Jönköping förra året. Grammisgalan som börjar den 7 februari kritiseras också i artikeln. Av 25 kategorier saknar nio helt kvinnliga nomineringar, endast i två kategorier dominerar kvinnorna: "bästa kvinnliga artist" och "bästa kompisitör". Ännu värre är det under arrangemanget Sweden Rock Festival där tjejbandet Vixen är det enda bland 32 grupper.

Källa[redigera]