Pakistansk fredssträvare får blandat mottagande

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kashmir – Områden kontrollerade av Pakistan i grönt, indiska områden i brunt.
Karta: CIA

8 januari 2006

Pakistan – Kraven från Pakistans president att tre städer i Indien-kontrollerade delar av Kashmir ska demilitariseras har fått visst stöd i regionen, men i Delhi säger man att "våra trupprörelser kan inte dikteras av främmande makt", uppger BBC News.

Pakistans president Pervez Musharraf sa i en intervju att en demilitarisering av städerna Srinagar, Kupwara och Baramulla i Kashmirdalen skulle innebära ett steg framåt för fredsprocessen.

Förslaget skulle, menade president Pervez Musharraf, skapa förrutsättningarna för en lösning av den gamla konflikten i Kashmir. Förslaget har också vunnit stöd hos den allmänt proindiske ledaren Mehbooba Mufti i Kashmir. Hon sa att hon hoppas att åtminstone några av de indiska trupperna skulle kunna dras tillbaka sedan situationen förbättrats och säkerheten kunde garanteras av lokala polisstyrkor.

Musharraf passade också på att bjuda in Indiens premiärminister till ckrocket matcher i Pakistan. Han har själv besökt cricketmatcher i Indien tidigare och sporten har haft en viktig roll i de diplomatiska turerna kring fredprocessen i Kashmir.

Konflikten i Kashmir har pågått åtminstone sedan det indisk-pakistanska kriget 1947. Förrutom Indien och Pakistan gör även Kina anspråk på delar av regionen. Kashmir drabbades i oktober förra året av ett mycket kraftigt jordskalv-

Läs mer[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]