Hoppa till innehållet

Pastor Green friad i HD

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 november 2005 Högsta domstolen friade Åke Green, pastor i Borgholm, från hets mot folkgrupp. Green säger i en kommentar till Dagens nyheter att han är lättad och hoppas att domen innebär att man även i fortsättningen får framföra sin övertygelse. Domen tolkar han också som att han även i fortsättningen kommer att kunna predika mot homosexualitet.

HD konstaterar i sin dom att Green i sin predikan i juli för två år sedan hållit sig till ett tema som finns i Bibeln. I predikan sa han bland annat att "sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren" vilket gjorde att han efter ett åt fälldes för hets mot homosexuella i Kalmar tingsrätt. I februari i år friades han i Göta tingsrätt som menade att rätten att tolka Bibeln fritt var av överordnad betydelse.

I sin friande dom säger HD att pingstpastorns í sina uttalanden visserligen är kränkande, men att Europadomstolen tidigare inte accepterat fällande domar i liknande fall. Justitierådet Johan Munck säger till Svenska Dagbladet att pastorn hade fällts om man gått på enbart svensk lagstiftning men att Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som Europadomstolen har till uppgift att tolka, gör att han går fri.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källor

[redigera]