Hoppa till innehållet

Pentagon registrerar krigsmotståndare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

15 december 2005 I USA har fredliga demonstrationer mot kriget i Irak registrerats i en hemlig databas, uppger den amerikanska TV-kanalen, NBC.

I databasen finns uppgifter från 1 500 "misstänkta incidenter" under en period på 10 månader, bland annat ett möte som kväkare i Florida höll för att planera protester mot rekrytering av soldater på högstadier. En militär taleman kallade informationen i databasen "korrekt" insamling av information för att "skydda försvardepartementets installationer, intressen och personal". En talesman för den pacifistiska kväkargruppen kallade i en kommentar regeringen för paranoid.

Sedan Vietnamkriget har militären möjligheter att övervaka USA:s medborgare varit strikt reglerad, men efter terroristattackerna 2001 började Pentagon samla stora mängder information som en del av kriget mot terrorismen. Kritiker menar idag att man använder möjligheten långt utöver vad som går att motivera med denna kamp. Från Pentagon medger man att man inom ramen för säkerhetsprogrammet TALON ("Threat and Local Observation Notice") samlar information om indikationer på aktiviteter som kan vara kopplade till terrorism.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]