Pentagonrapport beskriver armén som utsliten

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
USA
Pentagon

26 januari 2006

USA – En Pentagonstudie av effekterna som krigen i Afghanistan och Irak haft på rekryteringen i USA har färdigställts. Undersökningen utfördes av en pensionerad arméofficer och budgetchef, Andrew Krepinevich, gjordes alrig offentlig. Först på AP:s begäran släptes en kopia av rapporten.

I rapporten noterar man att en nedgång i rekryteringen till armén under 2005 skett, vilket är första året sedan 1999. Nedgången kom efter att armén antagit ökade incitament för nyvärvade rekryter. Enligt rapporten gör problemen med nyrekryteringen armén oförmögen att upprätthålla den nuvarande truppnärvaron i Irak under den period som behövs för att motverka det pågående upproret där.

I en intervju sa Krepinevich att armén är effektiv och att planer finns på att öka antalet brigader som kan sättas in i Afghanistan och Irak. De förhållanden som beskrivs i rapporten menar han beror på en kombination av omstrukturering och längden på åtagandena. Orsaken till att rapporten inte offentliggjorts säger han är att det hade uppmuntrat fienden att beskriva en armé som håller på att kollapsa under kraven som ställs på den.

Den pensionerade, amerikanske generalen George Joulwan kommenterade i en CNN-intervju i december tillståndet i armén: "Oavsett om armén är knäckt eller inte, tror jag att om vi inte ändrar vårt sätt att göra affärer, så riskerar de att skadas eller knäckas. Det håller jag med om".

USA:s försvarminister Donald Rumsfeld sa vid en presskonferens dagen efter att AP publicerade sin artikel att rapporten inte stämmer överens med fakta: "Världen såg USA:s militär ta sig halvvägs runt jorden på några veckor för att slänga ut talibanerna ur Afghanistan. De såg vad USA:s militär åstakom i Irak. Det betyder inte att denna armé är knäckt, tvärtom, att denna armé har en fantastiskt kapacitet".

Han tillade också att USA befinner sig i ett krigstillstånd och att det tvingar landets militära styrkor att göra något annat än man brukar i fredstid. Revisionen av USA försvarsstrategi beskrev Rumsfeld som "nästa steg i en lång rad djärva förändringar".

I höstas skapade demokraten John Murtha viss debatt då han krävde ett amerikanskt tillbakadragande från Irak eftersom armén var "knäckt och utsliten".

Referenser[redigera]