Pinochets dotter söker asyl i USA

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Chile
Chile

26 januari 2006

Washington – Lucia Pinochet, dotter till Chiles förre diktator Augusto Pinochet, har enligt uppgifter sökt asyl i USA sedan hon gripits på en flygplats. Lucia är misstänkt för att skattebrott och för att ha använt ett falskt pass i Chile, uppger BBC News.

Inga officiella amerikanska källor ville kommentera uppgiften men Chiles inrikesminister Francisco Vidal sa att han informerats personligen av USA:s ambassadör i Santiago och att han var övertygad om att Lucia Pinochet skulle nekas asyl eftersom Chile är en demokratisk rättsstat som kan garantera sina medborgare en rättvis rättegång.

Enligt chilenska och amerikanska talesmän har hon förts till ett immigrationscenter i väntan på att hennes officiella status utreds.

Lucia Pinochets son Rodrigo Garcia uppgav att hans mor skulle återvända till Chile för att rentvå sitt namn. Tre av Lucias syskon, hennes mor och far är alla misstänkta för skattebedrägeri i samband med transaktioner till hemliga utländska bankkonton – totalt uppemot 900 000 dollar.

Då uppgifter figurerade i chilensk media om att fyra medlemmar av familjen Pinochet skulle gripasflydde Lucia Pinochet Chile i bil till Argentina varifrån hon flög till USA. De övriga inblandade nekar till brott och har beviljats borgen.

Lucia Pinochets bror säger att anklagelserna mot familjen är frågan om "politisk förföljelse".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]