Préval segrare i Haiti

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Haiti

17 februari 2006

Haiti – Haitis valkommission har utnämnt René Préval till segrare i presidentvalet. Beskedet kommer efter en spänd period med anklagelser om valfusk och häftiga demonstrationer i huvudstaden Port-au-Prince, uppger BBC.

Efter samtal mellan valkommissionen, interrimregeringen och organisationen för amerikanska stater (OAS) kunde man i sista stund komma överens om ett nytt system för att fördela de bortemot 80 000 blankrösterna (4%) mellan valkandidaterna kunde valkommissionen konstatera att Préval fått 51 procent av rösterna oc därmed vunnit den första valomgången.

Prévals motkandidat Leslie Manigat sa i en kommentar att beslutet innebar att man belönade våldet. Samtidigt fylldes gatorna i huvudstaden av jublande anhängare till Préval.

FN:s säkerhetsråd beslutade tidigare i veckan att förlänga mandatet för den fredsbevarandestyrkan i Haiti med åtminstone ytterligare sex månader. Inför valkommissionens besked höjde man säkerheten för att förhindra upplopp från anhängare till Prévals motkandidater.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]

Läs mer[redigera]