Préval segrare i Haiti

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Haiti
Haiti

17 februari 2006

Haiti – Haitis valkommission har utnämnt René Préval till segrare i presidentvalet. Beskedet kommer efter en spänd period med anklagelser om valfusk och häftiga demonstrationer i huvudstaden Port-au-Prince, uppger BBC.

Efter samtal mellan valkommissionen, interrimregeringen och organisationen för amerikanska stater (OAS) kunde man i sista stund komma överens om ett nytt system för att fördela de bortemot 80 000 blankrösterna (4%) mellan valkandidaterna kunde valkommissionen konstatera att Préval fått 51 procent av rösterna oc därmed vunnit den första valomgången.

Prévals motkandidat Leslie Manigat sa i en kommentar att beslutet innebar att man belönade våldet. Samtidigt fylldes gatorna i huvudstaden av jublande anhängare till Préval.

FN:s säkerhetsråd beslutade tidigare i veckan att förlänga mandatet för den fredsbevarandestyrkan i Haiti med åtminstone ytterligare sex månader. Inför valkommissionens besked höjde man säkerheten för att förhindra upplopp från anhängare till Prévals motkandidater.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]

Läs mer[redigera]