Presidentkandidat kollapsade i Tanzania

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Tanzania

14 december 2005

Dar es Salaam – I Tanzania kollapsade regeringspartiets presidentkandidat under ett valmöte och fördes till sjukhus i tisdags, dagen innan ett av världens fattigaste länder går till valurnorna.

Några timmar efter händelsen uppgav Jakaya Kikwete, för närvarande landets utrikesminister, till journalister att han mådde bra, men intervjun avbröts snabbt av hans medarbetare. Kikwete är förhandstippad av vinna valet och kommer att få den tunga uppgiften att reformera landets socialistiska ekonomi för att locka till sig utländskt bistånd. Under de gånga tio åren har man lyckats sänka inflationen från 30 procent till fem procent. Men medelinkomsten är fortfarande rekordlåg på omkring 300 dollar.

Det är det tredje flerpartivalet i Tanzania och Kikwete för förhandstippad att bli landets fjärde president sedan självständigheten från Storbritannien 1961. Den nuvarande presidenten, Benjamin Mkapa, har redan blivit president i två val och får inte kandidera till en tredje.

I valet förväntades regeringspartiet förlora flera platser i parlamentet på grund av ett utbrett missnöje med att regeringen inte lyckats gör något åt arbetslösheten och livsvillkoren för de omkring 40 miljoner invånarna.

Valet skulle ursprungligen ha hållits i oktober men ställdes in sedan en kandidat till vicepresidentposten avlidit.

På det halvautonoma, muslimska Zanzibar hölls valen i oktober och blev då våldsamma. Även här vann regeringspartiet. Enligt oppositionen var valfusk utbrett och de har därför inte erkänt valets vinnare på ön, Amani Abeid Karume.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]